Fototips


Under min hittills ganska korta tid på fotoskolan har jag fått mängder av tips från lärare och gästföreläsare. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av sådant som jag tänker att andra fotointresserade kan ha glädje av att veta också.
  • Har du någon gång tyckt att kameran inte kan "se" det du ser? Kameran brukar ha svårt att ta med både de mörka partierna t.ex. under en bokhylla och de ljusa partierna som t.ex. utsikten genom fönstret. Ofta blir antingen fönstret alldeles vitt (utfrätt) och bokhyllan rätt exponerad, eller så blir allt utanför fönstret bra och bokhyllan kolsvart. Det är kamerans nackdel. Våra ögon klarar dessa ljusskillnader bättre. Ett tips för att få ett hum om hur bilden kommer att bli är att kisa. Då kommer du närmare hur kameran "ser" omgivningen.    
     
  • Vill du fotografera någon, känd eller okänd - fråga! Kontakta personen och berätta att du är intresserad av att fota denne. Detta gäller även kända personer. De allra flesta blir smickrade och det värsta som kan hända är att du får ett nej. Då har du i alla fall frågat.
  • Var ödmjuk mot de som kan mindre om foto än dig. Alla har någon gång undrat vad en bländare, en slutare och ett ISO-tal är för något. Alla har varit nybörjare, även de mest kända fotograferna. Dela med dig av det du kan till andra så att de också kan lära sig. Det vinner alla på i längden.
  • Våga ta betalt för dina bilder. I början kan det självklart vara bra att göra en del fotograferingar gratis eller med mindre betalt, men vill du ta fotograferandet ett steg längre och kanske en dag börja leva på ditt fotograferande måste du börja ta betalt. Ingen går till en tandläkare och säger "Du som är så duktig på att laga tänder, skulle du kunna laga min tand, men utan betalning?". Fotograf är också ett yrke och det är bättre att få jobb för att någon tycker att du är duktig än för att du är gratis. 
  • Fotograferar du en modell/person som är van att stå framför kameran - börja med närbilder för att efteråt ta helkroppsbilder eller bilder med mycket miljö runtomkring. På så sätt får du närbilderna när modellen fortfarande har sminket på rätt plats, inte har hunnit börja frysa, bli röd i ansiktet av värme m.m. Fotograferar du dock en modell som är ovan - börja med några bilder lite längre ifrån så att personen känner sig lite tryggare och gå sedan in på närbilderna. I båda fallen, prata med modellen och ge modellen beröm när han/hon gör något bra. Det finns inget som gör en modell så osäker som när fotografen är tyst. Då vet personen inte om den gör "rätt".
  • Är du ute efter en viss känsla när du fotograferar en modell, ta med några bilder och visa modellen. Kanske har du sett någon bild i en tidning eller på internet som du inspirerats av. Ta då med den, helst flera liknande, så förstår modellen lättare vad det är du vill ha ut av fotograferingen. Det handlar alltså inte om att plagiera någon annans jobb, utan mer visa vilken känsla du vill åt. 

Halloweenfest


Igår anordnade vi i fotokollektivet en halloweenfest. Vi hade pyntat villan med diverse spindelnät, pumpor, ljus och ballonger. Elin pyntade vår läskiga källare där vi sedan såg på 70-talsskräckis och gick lös med ett fisheye-objektiv och en blixt. Det är det fina med att umgås med andra fototokiga. Att det liksom är normalt att på en fest leka med en kamera i en källare i fyra timmar och ta mugshots och gruppbilder. 

Lite så här såg det ut under kvällen:

Jeanette kom som Marie Antoinette.

Ronja hade bakat kärleksmums och så hade vi chips, dipp, godis och sånt!

Elin, Rebecca, Viktoria och Eleonor var här. 

Husspindeln!

Vårt badkar i källaren som är gammalt, skitigt och som vanligtvis absolut inte används. Men nu när det var halloweenfest passade vi på att ta lite bilder här inne.

Så här såg jag ut under kvällen. Jag var utklädd till docka med pärlhalsband, söt klänning och pippilotter.

Gruppbild!!

Rebecca, Viktor och Elin :D

Elin var 40-tal!

Lite dans i köket är ju aldrig fel! 

Elin nr 2 var Sporty spice och visade upp oanade förmågor!

Rebecca var utklädd till Elsa Billgren. 

Himla bra kväll!

Vissa bilder är mina, men många kommer från Rebeccas kamera tagna av henne, Viktor och andra klasskompisar :)

Sneak peek

 


Här är en sneak peek på ett foto jag jobbar på just nu. Detta är alltså en crop och inte hela bilden :)

Workshop, studio och sånt


För tillfället är det ganska mycket som händer i skolan. Igår och i förrgår hade vi t.ex. besök av ljuskungen Johan Westin. Han har pratat om ljus i alla de former och visat oss olika ljusuppsättningar i studion. Han lovade också att vi kunde maila honom om frågor och råd kring foto för resten av livet. Det tyckte jag var himla fint! 

När det finns tid över försöker jag fotografera mat, produkt och utställningsbilder. Imorse var jag här (se bilden nedan) och fotograferade en konceptuell bild som jag hoppas ska passa till utställningen.

 
Imorgon åker vi till IKEA i Älmhult på studiebesök. Där ligger nämligen IKEA:s jättestora fotostudio där bland annat bilderna i katalogen fotograferas. Det ser jag fram emot massor! :)

Efterrätter


Nu har vi börjat med kommersiell bild i skolan och har två uppgifter som ska göras. Jag har börjat lite smått med mat-fotografering. Eller närmare bestämt efterrätter. 


I november ska vi ställa ut på fotomässan i Stockholm och temat är "Gränslös". Ett ganska brett tema, men fortfarande svårt. Jag har några idéer och igår försökte jag genomföra en av dem, men det blev inte riktigt som jag ville. Så det blir att göra ett nytt försök snart.

Frågor och svar


Jag tänkte att jag skulle passa på att svara på några frågor som trillat in på sistone. Först och främst kan jag berätta lite mer om mig själv. Jag heter alltså Victoria och kommer ursprungligen från Skellefteå. Jag är utbildad beteendevetare i grunden, men läser nu på fotoskolan i Jönköping. De båda ämnena psykologi och foto möts i ett intresse för människan och mötet mellan människor. Psykologiska begrepp och processer återspeglas ofta i mina foton på olika sätt och jag tycker bäst om foton som förmedlar budskap eller väcker tankar.

(en av mina ansökningsbilder till fotoskolan)

Jag fick en fråga om hur jag gjorde röken i bilderna från skoluppgiften lite längre ner på sidan och hur jag fick den att synas så bra i bild. För att skapa röken använde jag en rökpatron (finns att köpa i hobby-butiker eller fyrverkeributiker). Det var mest för att jag ville ha mycket rök. Annars kan man ju använda t.ex. en rökelse. För att röken ska synas bra kan det vara bra att fotografera mot en mörk bakgrund, speciellt om röken är ljus (grå/vit). Då syns den bättre. Ljus rök mot en ljus bakgrund syns inte lika bra. Jag använde manuellt fokus också för ibland kan det vara svårt för kameran att förstå var den ska fokusera när man fotograferar rök. Lycka till ni som vill testa!


Jag fick också frågan vad molnen i bilden ovan var gjorda av. Det jag använt mig av är vaddering/kuddstoppning som finns att köpa på t.ex. Panduro. Det är alltså gjort för att man ska kunna fylla på soffkuddar och liknande när de tappat formen, eller om man vill göra egna kuddar. Själv tyckte jag att det var perfekta moln! Min superduktiga klasskompis Beata har också använt sig av sånt i flera bilder, t.ex. denna.

I våras ville jag ha lite argare moln och då spraymålade jag dem med grå och blå sprayfärg när jag gjorde bilden nedan.


Om ni undrar något mer är det bara att fråga. Jag delar gärna med mig av det jag kan.

På förstasidan


Idag hade vi Michael Jönsson som gästföreläsare hela dagen. Han pratade om bildbyråer som ett sätt att tjäna pengar på sina bilder och tog upp allt som är värt att veta kring detta. Grymt intressant!

Efter skolan gick jag och fikade med några klasskompisar och så ringer Rebecca och berättar att jag är på blogg.se:s förstasida! Så himla kul :D Hoppas så klart att ni som hittat hit vill komma tillbaka fler gånger!
 

Papperslappen som brann i Nässjö


Förra veckan hade vi fotokonstnären Helga Härenstam som gästföreläsare. Hon gav oss i uppgift att gestalta ett tidningsklipp som cirkulerat på bl.a. Facebook, nämligen detta: Vår uppgift var att med 3-9 bilder hitta på en historia till tidningsklippet. Vad har hänt? Varför brinner papperslappen? Vems är lappen? Osv. Jag skapade en sorglig kärlekshistoria. En sån där som tar slut, via brev. Och jag tänkte att tjejen som får brevet först blir hjärtekrossad, men sedan blundar för det som hänt, eldar upp lappen och går vidare i förnekelse. Bilden från förra inlägget var egentligen inte tänkt för serien, men jag la in den ändå eftersom jag tyckte att den passade. Här är mitt resultat:Personal chemistry


De senaste två dagarna har Anders Jensen från Moderskeppet varit på fotoskolan och lärt oss en massa användbara knep i Photoshop. Nästan allt jag kan i Photoshop har jag lärt mig från Moderskeppet-gänget så därför är det extra roligt med besök därifrån.

Passade på att redigera det sista på mitt senaste projekt "Personal chemistry". Har haft idén till denna bild i mitt "evil plans and other stuff"-anteckningsblock sedan en tid tillbaka och när jag för en vecka sedan beställde rökpatroner kände jag att det var dags att förverkliga idén. Känns inte som att röken var den mest hälsosamma att andas in, men allt för konsten, som vanligt :)


Kelly Moore kameraväska
När jag fyllde år fick jag världens bästa kameraväska av min pojkvän i födelsedagspresent. Detta är alltså en handväska och kameraväska i ett, av märket Kelly Moore. Denna blir perfekt nu när jag bär med mig min kamera till skolan varje dag. I väskan finns utrymme för t.ex. antekningsblock och sånt man vill ha med sig till skolan + tre vadderade fack för kamera/objektiv. Även ett tele får plats :)

Diptyk


Till idag hade vi i uppgift att fotografera en diptyk. En diptyk är två bilder bredvid varandra. Det optimala är om de båda bilderna kan ses var och en för sig, men att de tillsammans bildar någonting mer! Helheten ska vara mer än summan av sina delar. Jag funderade ett tag på hur min diptyk skulle se ut utan att egentligen komma fram till något. Men så skriver en vän en statusuppdatering på Facebook som lydde: "Vem har hällt småspik i min hals?" och jag tänkte att där! Där är min diptyk! Och så blev det:


I'm on Facebook!


Jag har precis skaffat en sån där Facebook-sida! Det är himla läskigt för det vore ju lite trist om ingen gillade den :p Så tycker ni om mina bilder får ni gärna gilla Facebook-sidan också så blir jag kalasglad!

http://www.facebook.com/VictoriaSoderstromPhotography

Studio


I helgen var Elin, Beata och jag och hängde i studion. Vi testade lite olika former av ljussättning och jag fotograferade min allra första studiobild (om man bortser till det lilla jag fotograferat i studio på gymnasiet). Så här fick den bli :)