Självporträtt september


I slutet av varje månad har vi i uppgift att fotografera ett självporträtt och visa för klassen. Så här blev mitt denna månad:


I övrigt har vi börjat planera inför Sveriges största fotomässa där vi ska ställa ut i november. Vi har också lämnat in varsin bild som ska printas och sättas upp på väggen på skolan. Och så har vi börjat lite smått med att lära oss studion. Beata, Elin och jag tänkte dit och hänga imorgon och testa utrustningen lite.
 

Instagram-bilder


I söndags var jag ute och promenerade i fina Bankeryd. Blöt skog, löv, vatten och dramatiska himlar. Bland det bästa jag vet!For the times they are a-changin'


Detta är min andra bild som handlar om upplevelsen av att vara hemma från skolan pga sjukdom. Då har man liksom all tid i världen men kan inte riktigt göra något av den. Dagarna blir väldigt långa!


Hade ju egentligen tänkt hålla på den här bilden till efter redovisningen, men det är tydligen aslänge dit, så jag blev för otålig :) 

Imorgon har vi ännu en gästföreläsare, David Brohede. Han ska lära oss Lightroom, så det ser jag fram emot.

1984-09-22
1984 introducerades datorn Apple Macintosh av företaget Apple Computer, rymdfarkosten Challenger skickas ut i rymden, det 14:e vinter-OS:et invigs i Sarajevo, Jugoslavien och Gunde Svan tar guld på 30 kilometer och brons på 15 kilometer, en jakt på ubåtar börjar utanför Karlskrona, filmen Fanny och Alexander får fyra Oscar, Diggi-loo diggi-ley vinner Eurovision Song Contest för Sverige i Luxemburg, den första hjärttransplantationen i Sverige utförs på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Ronald Reagan vinner presidentvalet i USA, Drygt 15 000 människor dödas och minst 20 000 skadas svårt av läckande giftgas från en USA-ägd kemisk fabrik i Indien, Ronja Rövardotter har bioprimiär...

... och så anländer jag till jorden. Idag äter jag min 28:e födelsedagstårta!

Förkyld


De senaste dagarna har klassen varit ute på äventyr medan jag legat hemma i en tråkig förkylning. Uppgiften de övriga i klassen fotograferat skulle resultera i tre bilder, så jag tänkte att jag lika gärna kunde ta tre bilder jag också så att jag inte kommer helt tomhänt till redovisningen. Jag har helt enkelt gestaltat känslan av att vara hemma förkyld. Här är en av bilderna. De andra två håller jag på till efter redovisningen.


Köpenhamn


Här är en video från Köpenhamn som min duktiga klasskompis Rebecca klippt ihop. För er som vill se ett gäng fotonördar in action nattetid alltså.


copenhagen by night from Rebecca Victoria Fexby on Vimeo.


Looking at the world over the rim of his tea-cup. Each tea lasts an hour, and he wanders home alone


Jag läste en gång en studie som tog upp ensamhet som en riskfaktor. Studien visade att social isolering är lika skadligt för hälsan som alkoholism eller att röka. Det är också dubbelt så farligt jämfört med fetma och farligare än stillasittande.

I veckan har vi varit i Köpenhamn med fotoskolan och ägnat oss åt streetphoto. Jag valde att fotografera ensamma människor och fenomenet "ensam tillsammans", som jag tycker är extra påtagligt i storstäder. Trots att människor lever så tätt inpå varandra så känner sig många väldigt ensamma. Människor springer förbi varandra på gatorna, men ingen frågar vem du är eller hur du mår. Många är just ensamma, mitt bland tusentals människor.

Vår uppgift är att skapa ett bildspel och här är några av bilderna som ska vara med i mitt:

Emilia
Martini; shaken, not stirred.


I helgen har jag varit på en sån där supertrevlig tillställning. På Gyllene Uttern i Gränna var det nämligen jobbkonferens/fest med James Bond-tema. 

Gyllene Uttern ser ut ungefär som en borg:Den ligger vid Vättern och har vacker utsikt:Det stod fina bilar parkerade vid entren. Och så spelades det Bond-musik ur högtalarna när man gick in.Efter lunch och mingel samlades vi i konferenslokalen. Där väntade en överraskning, närmare bestämt Per Holknekt. Han pratade om livet, om företagande, om missbruk och varför egocentrism är självutplånande. Han pratade om sådant som låg lite för nära i tiden, som fick rösten att skära och hans ögon att tåras. Kampen låg inte bakom honom utan han var i den. Minuter efter att han pratat klart skyndade han sig iväg i sin Aston Martin och undvek att prata med någon.Sedan fick vi göra egna polkagrisar i en polkagrisfabrik. Det var en hel vetenskap. Ungefär så här såg det ut:På kvällen åt vi sedan trerätters, drack vin och så Martini ur en Martini-fontän importerad från Tyskland. Vi var 130 personer ungefär och stället var så klart Bond-pimpat med flugor på servetter och gardiner, filmaffischer på väggarna, pokerbord m.m. Fotade mest med mobilen under kvällen och knappt det.

Himla fin tillställning!

Stefan Livs minnesceremoni


Dagens gästföreläsare, Anna von Brömssen, fick hela vår klass i tårar då hon visade bilder från cancersjuke Sebastians tre sista veckor i livet. Annas bilder grep tag om magen och hjärtat och vred om. Tillsammans med hennes berättelse var det omöjligt att lämnas oberörd. Hon berättade en historia om att det inte bara är nittioettåringar som dör. Det gör även barn och ungdomar. Sebastian blev 15.

Hockeyproffs dör också. Idag är det ett år sedan Stefan liv dog i en flygolycka och det hölls en minnesceremoni i Jönköping för att hedra minnet av Stefan. Tusentals människor träffades på Kinnarps arena, promenerade mot stranden och skickade sedan upp Khom loys över Vättern. Otroligt vackert! Sonya, Fidde och jag var på plats och dokumenterade. Här kommer några av mina bilder.
Andra veckan på fotoskolan


Den här veckan har ägnats åt foto och ännu mer foto. Veckan inleddes med sammanlagt 16 bilder som skulle fotograferas efter olika teman. Den fortsatte sedan med bildanalyser av 6 bilder och just nu har vi fyra porträtt som ska fotograferas. Minst två av dem ska vara på personer vi inte känner. Tempot är högt på fotoskolan, men vi lär oss mycket. Två av veckans foton blev:


(Fryst rörelse)
 

(Normalperspektiv)

Vi har fått presenter i veckan också. Ett guld-medlemskap på Moderskeppet som gör att vi kommer åt precis alla deras videoklipp och DVD:er. Vi har också fått en påse med smått och gott från Scandinavian photo och rabatterat pris på portfolios och fotopapper. Vi har även varsin Mac-dator med senaste versionen av Photoshop.  

Imorgon kommer vår första gästföreläsare, en fotograf från Göteborg som arbetar som lärare på Yrkesfotograf-utbildningen.

Paris is always a good idea
Uppgift: Underexponerad bild


I fredags lämnade jag in kameran på lagning, så nu är det en lång väntan som återstår. Två till tre veckor kunde det ta. Jag räknar med minst tre med andra ord. 

I helgen har jag varit i Norrköping, ätit tapas, plockat blåbär och kantareller, stått några få meter från ett rådjur och ännu närmre en huggorm. Och nu är jag tillbaka i Jönköping. Vi går igenom det mest grundläggande inom fotografering just nu och har fått en ny fotouppgift. Denna gång ska vi plåta 7 bilder på lite olika sätt. Jag har fått låna en klasskompis Canon 550D så framöver är det den kameran jag tar bilder med. Jag har börjat med uppgiften "En medvetet underexponerad bild". Här är resultatet från den: Bilderna ska återigen sitta direkt i kameran och får inte bildbehandlas. Stor utmaning för mig som gillar att skapa bilder snarare än att fånga bilder.

Misplaced