Mitt 2012, andra delen


Juli.
 
 
Juli liksom slukade mig. Jag jobbade nästan varje dag, umgicks med familj och vänner så mycket jag bara kunde och sov alldeles för lite. Jag gick på två festivaler, åt norrländsk femrättersmeny, återträffade en massa barndomsvänner, badade badtunna, bastade på 7:e våningen och satt på taket och tittade ut över skellefteälven (bilden ovan). Jag tittade på en massa film, fotade brinnande himlar, gick skogspromenader, var på utflykter med jobbet, badade, grillade, bakade, surströmmingsfestade, gick på marknad osv osv. Världsbäst månad.
 
Augusti.
 
 
I augusti fortsatte jobbandet. En kompis och jag var ute på en hel del fotoäventyr då vi var lediga. Besökte västerbottens Grand Canyon, vattenfall och bäverbon. Var ute med båt och fiskade. Och när jag jobbat mitt sista pass åkte jag till London och träffade Beata för första gången. Vi skulle nämligen båda på Brooke Shadens workshop (fast olika dagar). Underbar dag! På bilden ovan ser ni en gruppbild från workshopen. Dagen efter gick vi på en flickr meet up och fotade i Hampstead heath. I slutet av månaden flyttade jag in i en villa i Bankeryd med fem klasskompisar jag aldrig träffat och började på fotoskolan Jönköping.
 
September.
 
 
I september gick min kamera sönder och jag väntade tre långa veckor på att få tillbaka den. Ingen vidare bra start på fotoskolan. Jag åkte till Malmö och Köpenhamn på klassresa och jag var på en uppklädd James Bond-fest i Gränna med gratis hotellboende, trerättersmiddag och dry martini-fontän. Jag fotograferade Stefan Livs minnesceremoni där tusentals människor skickade upp Khom loys över vätterstranden för att hedra hans minne. Jag fyllde år och vi hade en kombinerad födelsedagsfest och inflyttningsfest i fotokollektivet.
 
Oktober.
 
 
Jag startade min Facebook-sida. Jag hamnade på blogg.se:s förstasida två gånger under kort tid. Hade aldrig hänt mig innan. Jag var ute och sprang i Bankeryds skogar en hel del, plockade bär och svamp och använde rökpatroner i foton för första gången. Jag fotade en massa skoluppgifter och vi hade halloweenfest i fotokollektivet.
 
November.
 
 
Det största som hände mig i november var att jag ställde ut bilden ovan på fotomässan i Älvsjö. Jag var även ute på praktik hela månaden på Fotografica i Norrköping. Jag fick en massa tid till att fota det jag själv ville (som inte var skoluppgifter) och fotade bilden "Den grå massan" som hamnade på 3:e plats på Flickrs Explore ( = 3000 visningar och 80 kommentarer). Galet!
 
December.
 
 
Jag lärde mig att filma med digitalkameran och gick sedan på jullov. Fick med några bilder i NKPG Magazine och sålde två stora printar som senare gavs bort som tavlor i julklapp. Jag åkte till Skellefteå i lite över en vecka för att träffa släkt, familj och vänner. Jag gick på ishockey, lekte med min systerdotter, gick ut och åt och spelade sällskapsspel. Jag fotograferade självporträtt, ett par snygga ben och en massa snö. 

Mitt 2012, första delen

Min blogg har fått en ofrivillig ombyggnation. Den började bete sig skumt, så det slutade med att jag bytte design helt.
 
Nu är det snart slut på 2012. Så klart är det dags för en sammanfattning av hur mitt år sett ut. Här kommer första delen.
 
Januari.
 
 
Januari var min sista månad som utbytesstudent i Budapest. Jag var där och läste en massa psykologi på deras psykologprogram. Det var examineringsperiod och i slutet av månaden tog jag 27 utländska credits. Hade besök av lite klasskompisar och andra vänner och såg till att besöka de sista platserna av staden innan det var dags att åka hem. Jag bloggade på den här adressen då, om någon är intresserad av att läsa om mitt liv som utbytesstudent.
 
Februari.
 
 
Jag var tillbaka i Sverige och Norrköping igen. Var trött och slut och vinterdeppig. Pendlade till Eskilstuna om dagarna och läste aptråkig kvalitativ och kvantitativ metod. En transportsträcka jag behövde ta mig igenom för att få min examen. Missbrukade wordfeud, la tusenbitarspussel och bakade melankoliska Earl grey cupcakes till filmvisningen av Melancholia på Zaga filmklubb. Fotograferade nästan ingenting, men tog i alla fall några rödluvan-bilder i svampskogen utanför Valdemarsvik.
 
Mars.
 
 
Bestämde mig för att göra något bra för mig själv och ägnade mig åt bra kost och motion hela månaden. Fotograferade ansökningsbilder till olika fotoskolor eftersom jag hade bestämt mig för att satsa på mitt fotograferande. Vann lite senare en fototävling på Moderskeppet för en bild ur serien med gasmasken 
 
April.
 
 
I april började jag skriva C-uppsats. Var så skoltrött att jag inte visste var jag skulle ta vägen. Men min handledare var världsbäst och svarade på mina frågor oavsett om det var dag, kväll eller helg. Åkte till Sälen med gratis boende, mat och underhållning. Åkte även hem till Skellefteå och umgicks med vänner och familj. Såg hockey, gick på fiskspa och grillade hamburgare i vårsolen.
 
Maj.
 
 
Åkte på fotoskoleturné. Jag var kallad på intervju i Gamleby, i Jönköping och i Hemse på Gotland. Kom in på alla skolor och låg sömnlös eftersom det var så svårt att välja vilken skola jag ville gå på. Angenämt problem. Kämpade vidare med C-uppsatsen men satt i parken bland ekorrar och skrev, istället för vid köksbordet. 
 
Juni.
 
 
Gick på uppsatsseminarium och tog äntligen min examen! Kandidatexamen i psykologi (med inriktning mot hälsa). Så underbar känsla! Åkte hem till Skellefteå och jobbade på en psykiatrisk rehabiliteringsavdelning. Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Om jag kan få en enda liten människa med trasig själ att må bättre och få livet tillbaka så är jag jätteglad. Och så tackade jag ja till Fotoskolan Jönköping.

Vitberget


 
 
 
 
Skellefteå har ett berg där man kan åka längdskidor, snowboard och sånt. Eller bara sitta och titta ut över alla grantoppar. 

God jul!!

 

"Saruman believes it is only great power that can hold evil in check, but that is not what I have found. I found it is the small everyday deeds of ordinary folk that keep the darkness at bay. Small acts of kindness and love."
- Gandalf
 
Ha en jättefin jul allihopa! Ta hand om varandra!

Fall left me with this winter so cold


 
Här kommer ännu ett självporträtt från häromdagen. Ett tips, utnyttja snön när ni tar porträtt! Jag har inte använt någon reflexskärm på dessa bilder nämligen, utan ställt mig i snön bredvid en snödriva. Snön fungerar som en reflexskärm och lättar upp! Men tänk på att kameran gärna gör bilder för mörka när det är mycket vitt i bilden. Överexponera era snöbilder. Det kameran tycker är rätt brukar ofta bli för mörkt. Den här bilden överexponerade jag två steg. Sen gillar jag att ha blå ton i mina bilder, så jag brukar ställa vitbalansen "fel". På de här bilderna hade jag vitbalansen på glödlampa trots att jag var utomhus. Då blir bilderna kalla direkt! yey! Det är Beata som lärt mig det tricket. Hon gjorde så i skolan på en av våra första fotouppgifter när hon fotograferade det här självporträtet. Blev grymt snyggt! Det går givetvis att göra bilderna kalla även i efterhand om man fotograferar i RAW, men vet man att det är den effekten man vill åt så varför inte göra det direkt i kameran? :)

Hej mitt vinterland, nu är jag här!


 
Jag är i Skellefteå nu. Där det snöar mest hela tiden och solen går ner redan kl 13.26. Men jag tycker om att vara här. Gå på gator jag känner, träffa människor som funnits i mitt liv längst av alla och bli ett med naturen igen.
 
Jag tog ett självporträtt vid älven imorse, i snö som nådde ända till låren. Det fick bli ett lite snövit-aktigt självporträtt den här gången.

Jul på Liseberg


De senaste två veckorna har vi jobbat med film på fotoskolan. När jag köpte min kamera trodde jag aldrig att jag skulle behöva använda filmfunktionen. Vad skulle jag med den till liksom? Men tiderna förändras och vill man jobba som fotograf är det bra att också kunna det där med film, det har jag insett nu. 

Beata, Diego och jag filmade på Liseberg förra helgen. I -17 grader och med för lite kläder så att kamerorna skakade i våra händer (speciellt i mina haha). Vi ville testa det där med kort skärpedjup och filma när det är mörkt och sånt. Så här blev resultatet! Filmen är 2 minuter lång och musiken har Beata skapat och spelat in. Jättefint tycker jag :) Det låter som något hämtat ur Amelie från Montmartre. 

 
Nu har vi jullov i nästan en månad. Hur bra!? Ikväll ska jag gå och se Hobbit för andra gången och imorgon åker jag till min hemstad Skellefteå för att spendera jul och nyår där. 

Världen är våldsam men vacker ändå

 
Jag har en storebror som jobbar på Peter Jacksons filmbolag på Nya Zeeland. Och gör Hobbit-filmer och sånt! Det var så länge sedan jag träffade honom nu att jag inte minns när det var senast. Det är ju ingen kort bit att åka för att hälsa på, men nu har jag krossat spargrisar och skrapat under madrasser för att ha råd med flygbiljetten. Det är klart nu. I februari åker syrran och jag och hälsar på och jag längtar så att jag går av!!! :)

Jag har varit på Nya Zeeland en gång förut. Bestigit berg, hoppat fallskärm och bungy jump, åkt genom forsar på en gummiflotte, hälsat på i Fylke och i Mordor, tittat på valar och vandrat i glaciärer, tittat på lysmaskar som bildade en stjärnhimmel i grottaket och kramat trollskogsträd. "Världen är våldsam men vacker ändå" som Engmans Kapell sjunger. 

 


 
 
 
 
 
 
 
 

Utlottning av vykort

 
 
Vill bara tipsa er om att man kan vinna vykort på min Facebook-sida! Bland annat är bilden ovan med som vykort. Beata och jag sålde dem på fotomässan som ni vet och vi fick några över. Så då tänkte vi att vi skulle lotta ut dem. Tio personer vinner varsitt paket innehållande 6 vykort (3 av mina vykort och 3 av Beatas). Det enda man behöver göra för att delta i utlottningen är att klicka sig in på min Facebook-sida och lämna en kommentar i tävlingsinlägget att man är med. Här är länken till inlägget. Sista dagen att tävla är den 23:e december. Lycka till ni som vill delta! :)