Den grå massan


 
"All denna meningslösa fiendeskap och misstänksamhet mellan grannarna i det lilla puttriga villasamhället där dom för länge sen ruttnat bort i sina låsta positioner. Teveskärmarna som vräkte ut sitt paralyserande dödsljus i vardagsrummen och där satt dom, allihop, och tröck, tysta och hålögda, och dom hajade inte ens längre vad verbal kommunikation betydde". 
- Ulf Lundell (ur romanen Jack).

Det här fotot handlar om den grå massan. Ni vet, den stora massan människor som lever inrutade liv. Vakna, gå till jobb/skola, äta, se TV, sova. Samma sak varje dag, om och om igen. Alla lever vi nog det livet till och från, vissa mer och andra mindre. En gång för länge sedan tummade min vän Jonatan och jag på att vi inte skulle ha det så. Ibland måste man lura livet lite, tänkte vi. Göra en tvärvändning och äta en glass i parken istället för det där man egentligen hade tänkt göra. Och kanske äta grillat i januari och pepparkakor i juli. Bara bryta lite regler och mönster ibland.

Det här fotot är starten på ett samarbete mellan mig och Beata. Det är också starten på en serie, så det ska bli riktigt kul :)

Montage

 
 
Igår var det världens bästa dimma i Norrköping så jag passade på att fotografera en bild som jag velat göra länge nu. Bilden kommer vara ett montage av flera bilder. Här ser ni en av dem :) Bäst att börja jobba med bilderna, för någonting säger mig att det kan bli en hel del timmar redigering.

Remember your first everything


Nu är jag tillbaka i Norrköping efter en helg i storstan. Det har verkligen varit jätteroligt att vara på fotomässan. Jag har varit där två år tidigare, men det var en helt annan känsla att vara där som utställare. Att springa omkring med visitkort, träffa folk från branschen, stå och tjuvlyssna vid vår vägg för att höra vad besökarna sa om våra foton, ha en monter att hänga vid osv.
 
Jag hade hela min kamerautrustning med mig och ändå lyckades jag bara ta en enda bild på hela helgen. Ibland slukas man helt enkelt upp av hela upplevelsen. Därför är det tur att Beata hade med sig sin kompaktkamera, så att jag har något att visa :p Bilderna nedan är hennes.

På torsdagen jobbade ett gäng tappra klasskompisar med att organisera printarna, sätta dit fästen, mäta, måla, spika och göra vår vägg så fin som det bara gick.

 
Min och Beatas print väntar på hängning.

 
Så här blev det. Sammanlagt 16 foton!

 
Jag bredvid min print.


Beata och jag hängde en massa med supersöta Hanna som pluggar fotografi vid Forsa folkhögskola. Ni måste ta en titt på hennes foton! Hon är en fantastisk bildkonstnär redan nu, så lägg henne på minnet. Om några år kommer hennes foton finnas överallt. Det är jag säker på!

 
Andra duktiga fotografer vi hängde lite extra med var Emelie Ohlsson, Michaela Dahlström, Emma Eriksson och så Rebecca Fexby så klart som går i vår klass. Så kul att umgås med dessa fina människor!
 
Nästan hela min pojkväns familj kom till fotomässan också, enbart för att jag ställde ut. Det gjorde mig så glad!
 
En fantastisk helg helt enkelt. "Remember your first everything" Så mycket fina minnen från min allra första utställning :)

Vykort och visitkort
Igår hämtade jag ut ett gäng vykort som Beata och jag kommer att sälja på mässan i helgen. Den översta raden är hennes vykort och mittenraden är mina. Och så passade vi på att skriva ut visitkort också. Jag har aldrig haft några visitkort förut så nu känner jag mig lite extra professionell ;)

Ni som ska på mässan, ni vet väl att både Canon och Nikon anordnar så att man kan lämna in kameran för rengöring helt gratis!? Det brukar vara en hel del kö dit dock, så vill ni passa på att rengöra kameran så kom tidigt och gå direkt dit! :)

Länkad, böcker och sånt.


Idag skrev Caroline Dahlén ett blogginlägg om mig! Blev så otroligt glad när jag såg det. Det gjorde verkligen min dag! Tycker om hennes blogg så mycket och hon är sjukt duktig på det hon gör. Eftersom hon inspirerar mig är det kul att få veta att jag inspirerar henne också :D

På sistone har jag fotograferat barn, ett bands release-fest och så planerar jag för egna projekt också. T.ex. har jag bakluckan fylld till bredden med dessa "böcker" som jag ska försöka göra något roligt foto av. Böckerna är av kartong och har legat som dekoration i Lindex skyltfönster. Jag dog lite av lycka när jag fick dem av personalen i Jönköping. Det var den tredje Lindex-butiken jag gick in i och frågade efter böckerna. De två föregående ville ha kvar dem till framtida skyltning, men skam den som ger sig :)
 

Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen

 
Några ögonblick av liv.
 
GränslösDagarna rullar på och det är mycket som händer. Jag planerar lite inför utställningen på fotomässan i Älvsjö om en och en halv vecka. Ni som har koll på min flickr har sett fotot redan, men nu publicerar jag bilden här också. Temat för utställningen var gränslös och det här var min tolkning. Fotot är printat i 50x50 cm och finns i Jönköping för tillfället. Det är mina lärare som ska frakta bilden till mässan så nästa gång jag ser den hänger den på plats på väggen! Spännande! Fyra av mina foton kommer dessutom finnas printade i en portfolio tillsammans med mina klasskompisars bilder och ligga vid vårt bord på mässan. Om någon ska på fotomässan så kom till oss och fråga om allt möjligt, allt från hur det är att gå på fotoskola till vad vår favoritmat är.

Annat som händer är att jag blivit tillfrågad att prata om fotoskolan på en gymnasieskola i Norrköping. Och så finns en liten praktikberättelse som jag skrivit på Fotoskolan Jönköpings hemsida. Där kan ni se hur lokalerna ser ut, där jag sitter varje dag på praktiken.

Living is easy with eyes closed"Då hennes ögon är öppna är mörkret där och fördunklar
Hon tänker vi blundar för ljuset, bländade kan ingen se
Så hon sluter sig till att hon aldrig sett något riktigt
Hon sluter sig till att hon inte vet hur något är

Men finns någonting som är ställt bortom rimmliga tvivel
Finns någonting som en blind stackars sate kan hålla för sant
Det finns ingenting som hon blint kan blunda och tro på
Det finns ingenting som föralltid känns likadant
 
Hon säger: Ljug för mig älskling, du vita lögnare, ljug för jag vill gärna tro
Hon säger: Ljug för mig älskling, du vita lögnare, ljug för en som vill tro"

(Ur Lisa Ekdahls låt "Ljug för mig älskling")

Det här fotot handlar om att blunda för verkligheten. 

In search for balance


Livet handlar mycket om att finna balans. Inte för mycket av saker, inte för lite, utan lagom. Det kan vara svårt att balansera allt - skola/jobb, fritid, familj, förhållande, vänner osv osv. Men att hitta den där balansen, den gyllene medelvägen, tror jag skapar harmoni.
 
 
Modell på bilden är min vän och klasskompis Beata Rydén. Hon är för övrigt även en enastående fotograf.

Läsarfrågor


Idag är jag på blogg.se:s förstasida igen! Det gjorde mig så himla glad att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen! Medan jag smälter det hela passar jag på att svara på läsarfrågor. 


Var har du köpt dina rökpatroner? 

Jag beställde mina från Stepson Hobby men de finns på andra hobby/fyrverkeri/paintballbutiker också. De finns i flera storlekar och färger. Jag beställde två 10-pack med rökpatroner som var 9 gram och ett 5-pack med 18-grammare. Det finns både större och mindre storlekar. För att använda dem håller du en tändare mot kanten tills det börjar ryka. Om det blir en låga så blås ut den. Den ska ryka, inte brinna. Var försiktiga och ta med vatten för säkerhetsskull. 
 

Finns du på fler ställen, t.ex. instagram/Facebook?

Det gör jag.

Min Facebooksida
Min Flickr
Instagram: victoria_soderstrom

Självporträtt oktober


Varje månad har vi i uppgift att fotografera ett självporträtt. I oktober tog jag en hel del löpturer i skogen och då hittade jag en sån där koja. Typ som i filmen Melancholia fast med fler grenar. I oktober har jag även fotograferat en hel del med rökpatroner. Så det här självporträttet fick liksom bli en sammanfattning av mitt oktober.


Imorgon går vi ut på praktik i en månad. Jag ska vara hos två fotografer i Norrköping. Det ska bli riktigt kul :)

En välbalanserad diet.


Idag har vi haft en hel del redovisningar på fotoskolan. T.ex. har vi haft i uppgift att analysera en reklambild och sedan göra en egen. Själv valde jag Delicato. Jag tycker att hela den kampanjen är helt otroligt bra! Ni vet, där det står "garanterat fria från fullkorn" eller "kan innehålla spår av vitaminer och mineraler" m.m. (bildgoogla "delicato" om ni inte sett dem).

Jag spann vidare på deras koncept och gjorde denna bild. Min tanke var att det ska stå "en välbalanserad diet" högst upp.